Ga direct naar: Hoofdinhoud

Over deze website

Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een plek van herinnering, educatie en reflectie. Hier vertellen we over de gelaagde geschiedenis van de plek in relatie tot de tijd waarin wij nu leven. De nadruk ligt op het verhaal van de Holocaust, maar ook de naoorlogse bewoningsperiodes spelen een rol. Persoonlijke verhalen staan in onze werkzaamheden en activiteiten voorop.

Op deze website kun je voor het eerst een kijkje nemen in onze digitale collecties. We zijn hier achter de schermen nog druk mee bezig, maar we laten graag zien wat we nu al hebben. Je vindt naast foto's, documenten en andere collectiestukken ook veel aanvullende informatie over de geschiedenis van kamp Westerbork. Handig als je bijvoorbeeld onderzoek doet voor een scriptie of spreekbeurt, of als je gewoon nieuwsgierig bent. Als je op zoek bent naar informatie over specifieke personen, kun je ook zoeken op naam.

Als je het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen wilt bezoeken, verwijzen we je graag door naar onze homepage. Hier vind je praktische informatie zoals openingstijden en entreeprijzen en kun je zien welke activiteiten er op locatie plaatsvinden.

Conservator Guido Abuys in het depot

Conservator Guido Abuys in het depot

Wat staat er op deze website en wat (nog) niet?

Je ziet beschrijvingen en digitale foto’s en scans van voorwerpen en documenten die het Herinneringscentrum sinds de oprichting in 1983 heeft verzameld. Je ziet alleen de stukken die online gedeeld mogen worden en waarvan de beschrijvingen door medewerkers zijn gecontroleerd.

Dit is slechts een deel van de gehele collectie. De objecten die je ziet, worden in het depot van het Herinneringscentrum bewaard en deels tentoongesteld. De meeste heeft het centrum gekregen van overlevenden, nabestaanden en bekenden van mensen die in kamp Westerbork gevangen hebben gezeten. Het zijn persoonlijke objecten en documenten, maar ook voorwerpen en stukken die te maken hebben met de organisatie van het kamp, de aanloop ernaartoe of herinneringen eraan.

De meeste collectiestukken hebben te maken met de periode van het doorvoerkamp in de Tweede Wereldoorlog, maar er zijn ook objecten betreffende andere periodes. Andere erfgoedinstellingen, zoals het NIOD , hebben ook documenten en voorwerpen over kamp Westerbork. Die vind je (nog) niet op deze website.

Je ziet namen, levensdata en familieleden van mensen die in kamp Westerbork gevangen hebben gezeten tijdens de Tweede Wereldoorlog. In verband met de privacy zie je alleen de namen van mensen die zijn overleden of die zijn geboren voor 1924. In de meeste gevallen zijn er ook gegevens te zien die zijn overgenomen van archiefbronnen die in externe archieven worden bewaard. Deze gegevens zijn door medewerkers van het Herinneringscentrum ingevoerd in de database. Van sommigen personen hebben we een foto en in een enkel geval ook documenten en voorwerpen. De meeste mensen verbleven echter maar kort in kamp Westerbork: over hen is meestal weinig informatie beschikbaar.

Je ziet korte en langere beschrijvingen over thema’s, locaties en gebeurtenissen die van belang zijn geweest voor de geschiedenis van kamp Westerbork, vanaf de bouw als Centraal Vluchtelingenkamp in 1939 tot nu toe. Je ziet – voor zover deze al zijn ingevoerd – welke documenten en voorwerpen in de collectie te maken hebben met deze onderwerpen.

Werk in uitvoering

Achter de schermen zijn wij nog druk bezig met het controleren, aanvullen en verbinden van de informatie in onze databases. Gezien het belang van de gegevens, zowel voor individuen als voor de samenleving, delen we echter graag wat we nu al hebben op deze website. De informatie die je ziet, is dus nog niet compleet of definitief. Maar het is een begin, dat vanaf nu zal groeien.

Ook deze website is nog niet "af". Dit is een eerste versie, met de meest basale functies om onze gegevens te kunnen presenteren en laten doorzoeken. We hebben al een lijst met wensen en ideeën voor toevoegingen en uitbreidingen. Om deze te kunnen ontwikkelen, zullen we een nieuw project starten.

Vragen?

Zie de pagina met veelgestelde vragen.

Platform nog in ontwikkelingWij zijn nog druk bezig met het verbeteren en uitbreiden van de informatie op deze website. Dat wat al klaar is, delen we hier graag.